laituri.local -projekti

laituri.local on huhtikuussa 2014 aloitettu projekti, jonka tavoitteena oli kehittää osaamistani. Nimi domainille tulee henkilökohtaista tilanteestani. Irtisanouduin silloin IT Administratorin hommastani ja olin siinä "kesälomalla laiturin nokalla". Takana oli noin seitsemän vuotta IT-alaa enemmän hallinnollisesta ja liiketoiminnallisesta näkökannasta, joten tässä syntyneet ajatukset perustuvat vahvasti tuotannossa toimivaksi todistettuihin menetelmiin.

Tällä hetkellä minua kiinnostaa teknologiat, joiden uskon tulevan suuremmissa määrin tuotantoon muutaman vuoden sisällä. Tällöin niistä ehtii hankkia riittävästi kokemusta ja omia muistiinpanoja.

Huomauttaisin vielä: materiaalia ei välttämättä ole virheetöntä. Yleensä ei ole oikeaa tai väärää tapaa tehdä asioita. Kuuntelen ja keskustelen mielelläni kaikesta asiaan liittyvästä, joten ota rohkeasti yhteyttä. Yhteystiedot ovat sivun alalaidassa.

Jälkikommentti 2016: tilanne eskaloitui uuteen työsuhteeseen melko pian - vähän pidempikin loma olisi kelvannut. Nykyisin suurin ylläpitovastuuni on tuhansien käyttäjien terveydenhuollon tietojärjestelmä. Tässä projektissa kerätty oppi on ollut loistava ymmärryksen kasvattaja ja auttavat ymmärtämään suuria ympäristöjä laajemminkin. Moni asia, jota pystyi käyttämään pienessä yrityksessä heti tarvittaessa on suurissa ympäristöissä hidasta tai jopa mahdotonta. Mielipiteeni näiden ratkaisujen oikeellisuudesta ei ole muuttunut, kokonaisuudessaan filosofia oli erittäin hyvä.

Pikavinkkinä vielä, että sertifikaattien hallinta on helposti laiminlyöty asia joka sitten kostautuu jonain päivänä. Mielestäni kaikki sertifikaatit tulisivat olla auto-enrollautuvia tai niiden uusintaan tulee olla luotettava järjestelmä.

Yleistä projektinhallinnasta

Käytän tässä aikataulutukseen ja projektinhallintaan Exceliä. Parempiakin työkaluja on, mutta Excel toimii erinomaisesti pienissä ja näppärissä projekteissa. Kääntyisin MS Projectin puoleen esimerkiksi siinä tapauksessa, että yhtä aikaa hallitaan useita projekteja joissa käytetään samoja henkilöitä. Tällöin tehtävien delegointi ja kuormituksen seuranta ei onnistu järkevästi Excelillä.

Kaikkea toteutettavaa ei ole vielä määritelty. Minä en tiedä tulevaisuuttani juuri kuukautta kauemmas. Kerään ideoita aikatauluun ja maailma näyttää, pystyykö niitä koskaan toteuttamaan.

Projektin sisältö:

Verkkoinfrastruktuuri ja AD:

Projektissa syntyneet erilliset ohjeet:

Alustana on: