Alvarion BreezeMAX 3500

Kiitos Soneran laajakaistaliittymien tappoprojektin minun piti alkaa kehittämään vaihtoehtoista tapaa hoitaa kotiseudun laajakaistayhteyttä. Tämän artikkelin tarkoituksena on esittää yksi tapa toteuttaa projekti.

Wimax-laitteet maksavat todellisuudessa n. 400-500 €. Jotkin operaattorit tukevat hankintaa ja myyvät laitteita 100-200 € nimellistä hintaa vastaan. Laitteita ei ole vielä niin paljoa että käytettyjen markkinoita olisi. Hyvällä tuurilla sellaisia voi kuitenkin löytää. Laitteita on useammalle taajuusalueelle: ota selvää yhteensopivuus ennen käytettyjen laitteiden hankintaa. Minä löysin MPY:n verkossa käytössä olleen laitteen erityisen kohtuuhintaan. Tässä muutama ensimmäinen kuva esittämään mittasuhteita ja teknisiä ratkaisuja.

Laite koostuu siis sisäyksiköstä (In-door unit) ja ulkoyksiköstä (Out-door unit). Sisäyksikkö toimii virtalähteenä ja ethernet-sovittimena. Ulkoyksikkö sisältää suunta-antennin, radio-osan ja sisäyksikköön keskustelevan osan. Antennilla on vahvistusta n. 16 dBi ja lähetysteho on maksimissaan 20 dBm joten säteilytehoksi saadaan mukava 2 W dipoliin verrattuna. Maksimi kokonaistehonkulutus on 22 W. Ulkoyksikköä voi hallita Telnetin tai Web-liittymän kautta ja firmware uppoaa sisään TFTP:n avulla.

Alkuvaikutelmat

Testaus alkoi heti tukiaseman tietojen selvittyä. Laite tarvitsee taajuuden, kaistanleveyden, Operator ID:n, Cell ID:n ja Sector ID:n. Näistä kolmesta viimeisestä muodostuu IP-osoitteen kaltainen BS-numero ja BS-maski. Ensitesti tapahtui oheisella viritelmällä 6 km näköyhteydettömällä yhteydellä. Hämmästys oli suuri: laite löysi tukiaseman muutamassa sekunnissa. Modulaatioksi tuli QPSK 1/2.

Ensimmäinen kokeilu Web-hallinta Web-hallinta

Heti tässä vaiheessa piti tietysti päästä testaamaan jo liikennettä. Operaattorin DHCP jakaa IP-osoitteen joten tämän konfigurointi ei poikkea muista kuluttajalaajakaistoista. Tässä vaiheessa lienee hyvä antaa taustatietoa mihin seuraavat kokemukset vertaan. Olin tietoliikenneasentajana n. 4 vuotta asentamassa ja korjaamssa GSM-, UMTS- ja VIRVE-verkkoja sekä kuluttajapuolella ADSL- ja HPNA-yhteyksiä. Olen harrastanut radiotekniikkaa n. 10 vuotta ja yksi nykyinen työnkuvani on vastata konsernin tietoliikenneyhteyksistä.

Hämmästelyni jatkui heti IP-osoitteen saamisen jälkeen. Nopea liikennetesti tuntui enemmän kiinteälle DSL-yhteydelle kuin "langattomalle laajakaistalle". Muutaman megan päivityspaketti latautui vauhtia, joka olisi kunnioitettavaa mille tahansa (kuluttaja)yhteydelle. Tämä laite oli pakko saada äkkiä katolle!

Talo on sama jota tuli aikoinaan pidettyä hamshackkina. Sopiva mastoputki löytyi talon päädystä ja läpiviennitkin oli valmiina. Wimax tuli sijoitettua n. 8 metriä maasta kuuntelu-HF ja Discone-antennien väliin. Suuntaus oli helppo ja signaalia tuli 2 tolppaa tuolinjalka-asennusta enemmän. Suoraan antennikeilassa on kolme korkeaa puuta 15-50 metrin etäisyydellä. Epäilys on että ainakin osan niistä joutuu kaatamaan jotta marginaali riittää kesän vesisateillekin. Kaapelille tuli toki tehtyä kunnon vedonpoisto (mikä ei kuvien ottamisen aikaan ollut vielä valmis).

Mastoon Mastoon Mastoon

Proof of concept

Kiinteä asennus paranti signaali-kohinamarginaalia (SNR) 11 dB Downlinkille ja 6 dB Uplinkille. Modulaatio vaihtui QAM16 1/2:ksi mutta suorituskyky pysyi alkuarvoissaan. FTP:llä testattaessa 90 kB/s alas ja 58 kB/s ylös. Jälkikäteen mietittynä käyttämässäni FTP-palvelimessa oli nopeusrajoituksena juuri tuo 90 kB/s. Firefoxin päivitys meni 100-110 kB/s joten luvattu 1 Mb/s / 512 kb/s on todellista nopeutta. Puolen tunnin ping-testin tulos Soneran www-palvelimelle sai aikaan keskiarvotuloksen 52 ms. Parhaat arvot olivat 36-40 ms välissä. 128 kbit radiostreamia ajettaessa ping pysyi 50-60 ms välissä. Edit: Siirtonopeus alaspäin näyttää olevan 115...120 kB/s.

Mastoon Web-hallinta

Pakko se on tunnustaa: Tässä on se langaton tekniikka mitä olemme 10 vuotta odottaneet. Tekniikka on täysin kypsää kilpailemaan DSL-yhteyksien kanssa. Kaksi rajoitusta tulee pitää mielessä: tämä on kiinteä yhteys ja sen maksiminopeudet jäävät esim. 2 Mbit IPY:n tarjoamilla yhteyksillä. Ainoa uhkakuva, mitä pelkään, on se että operaattori myy liittymiä tarkastamatta tukiasemakapasiteettia. Yksi tukiasema kantaa jopa 25 km näköyhteydellä. Tämä tulee olemaan ihan realisoituva ongelma.

Pitäköön Sonera tunkkinsa, ei maallakaan näytetä jäävän ilman yhteyksiä. Kiitos te paikalliset puhelinyhtiöt! Joku osaa vielä palvella asiakasta.