Vallox 110 maaviileä tuloilmakanavassa

Vallox 110 MV on laajasti omakotitaloissa käytetty LTO-ilmanvaihtokone. Valmistaja ei ole kuitenkaan tukenut yleistä maaviileän kanavapatterin asennusta tuloilmakanavaan, vaikka teknisesti se olisi ollut mahdollista.

Maaviileä tarkoittaa maalämpöjärjestelmän keruupiirin nesteen käyttämistä kesällä rakennuksen jäähdyttämiseen. Jäähdytys voidaan tehdä kolmella tavalla:

Käyttöohjeen ainoa esittämä tapa käyttää maaviileää on ollut ulkoilmakanava. Maalämmön keruupiirissä käytetty neste jäätyy -18 asteessa, joten tämä pakottaa kierrättämään kennossa nestettä pakkasella sen jäätymisen välttämiseksi. Kennon suojelemisen lisäksi se esilämmittää IV-koneelle saapuvaa ulkoilmaa. Vaikka tämä vaikuttaisi aluksi olevan hyvä ajatus, IV-koneen ristivirtauskennon lämmönsiirto on suoraan verrannollinen alumiinin eri puolilla olevan ilman lämpötilaeroon. Ulkoilmaa lämmittäessä lämmön siirtyminen vähenee ja jäteilman lämpötila nousee. Energiaa menee hukkaan jäteilman lämpötilan nousun verran. Maalämmön keruupiiristä otettu energia tulee huomioida siten maalämpökaivon mitoituksessa.

Oma 110MV IV-koneeni on ollut tuloilman kanavapatterilla asennuksesta lähtien 2018. Virallisen tuen puuttumisen takia olen käyttänyt ulkoilmakanavan relelähdön ohjausta, jonka lisäksi sisäilman lämpötilaa on ohjattu poistoilman tavoitelämpötilan mukaan. Tämä on toiminut kyllin hyvin, jotta erillisen ohjauslogiikan tarvetta ei ole ollut. Kanavapatterin noin 2-3 kW jäähdytysteho jaettuna koko rakennuksen tilavuuteen on niin pieni, että kuumina päivinä jäähdytys on ohjattu päälle noin 20 tuntia vuorokaudessa. Talveksi ohjaustapa tulee muuttaa tuloilmaan ja kanavapatterin toiminta estää. IV-koneen sähköinen jälkilämmitys estää kanavapatterin jäätymisen sillä aikaa, kun ristivirtauskenno on sulatustilassa.

MyVallox-ohjelmistoversio 2.0.2 toi 110MV-koneeseen uuden ominaisuuden: Ability to change installed radiator types. Tämän ansiosta kanavapatterin voi asentaa myös tuloilmakanavaan. Tarvittavia kytkentöjä ja asetuksia ei kuitenkaan ole kuvattu käyttöohjeessa. Tässä on lyhyt ja vielä kokeellinen kuvaus tuloilmakanavan ohjaustavan käytöstä.

Kanavapatteri kytketään esimerkiksi 245MV-koneen käyttöohjeen kytkennällä tai soveltaen Enervent Pingvinin asennusohjetta (3-tieventtiili).

Kanavapatterin jälkeen oleva anturi (NTC-vastus) N on uusi tuloilman lämpötilanmittaus. Anturi kytketään liitäntärasissa S merkattuihin liittimiin. Anturin voi ostaa Valloxin jälleemyyjiltä noin 20 € hintaan, tai sitten tilata Partcolta NTC-VASTUS 0,2W 4,7kohm noin euron kappalehintaan. Partcon anturiin tulee tehdä itse johdotus ja huolehtia liitosten suojaaminen kosteudelta. NTC-vastus on nimellisessä vastusarvossa 25 asteen lämpötilassa. Vastus pienenee tätä korkeammissa lämpötiloissa ja kasvaa matalemmissa.

MyVallox-ohjaimen nettihallinnasta Expert Settings-välilehdeltä valitaan ohjaustavaksi Supply air duct radiator control.

Lisäksi Relay Settingistä valitaan Duct radiator control, johon asetetaan halutut ohjausarvot. Asetuksia valittaessa kannattaa käyttää Vallox 245 MV käyttöohjetta apuna, sivu 20.